Τρίτη 4 Απριλίου 2023

« Πραγματοποίηση περιβαλλοντικού προγράμματος του 9χρονου Ελληνικού Σχολείου Χιμάρας»

 


    

 Την Παρασκευή 31/03/2023 και για τρείς ημέρες πραγματοποιήθηκε από το  Κ.Ε.ΠΕ.Α. Φιλιατών - Θεσπρωτίας το τριήμερο περιβαλλοντικό πρόγραμμα: Παραδοσιακοί οικισμοί, Πετρογέφυρα ,  νερόμυλοι ... με τη συμμετοχή του 9χρονου Ελληνικού Σχολείου Χιμάρας.

Οι μαθητές ήταν συνολικά 30 από τις μεγάλες τάξεις 8η και 9η. Είχε προηγηθεί παρουσίαση όλων των προγραμμάτων του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Φιλιατών στο σχολείο τους καθώς και  η πραγματοποίηση σεμιναρίου προς ενήλικες σε αίθουσα στο κέντρο της Χιμάρας.

Τα έξοδα διαμονής καλύφθηκαν από τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, σε ιδιαίτερη προσφορά, σε ξενώνα στην Παραμυθιά. Το κόστος διατροφής ανέλαβαν οι γυναίκες Γηρομερίου και ευγενικές συνδρομές συμπολιτών μας.

 Έγινε θεωρητική προσέγγιση του θέματος στις εγκαταστάσεις του Κ.Ε.ΠΕ.Α. στην Βρυσέλλα και ακολούθησαν περιηγήσεις- ενημερώσεις σε ενδιαφέροντα κτίσματα και οικισμούς της Π.Ε. Θεσπρωτίας. Ξεκινήσαμε την Παρασκευή πρωί από τον Βλαχομαχαλά Φιλιατών, μετάβαση στη Ι.Μ. Γηρομερίου, στον ομώνυμο  χαρακτηρισμένο οικισμό όπου χορηγήθηκε γεύμα στα παιδιά. Το Σάββατο έγινε περιήγηση στα χωριά Σουλίου και γεύμα στο ξενώνα. Την Κυριακή στο Δ.Δ Μαργαριτίου έγινε επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο, στα αρχοντικά της Σκάλας και μετά στην λίμνη με τα νούφαρα στο έλος  Καλοδικίου. Λήξη στο Δ.Δ Ελεύθερι με διάλογο, ανασκόπηση και γεύμα...

  

                             Ο Προϊστάμενος του Κ.Ε.ΠΕ.Α. Φιλιατών Θεσπρωτίας 

     ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΡΚΟΣ