Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

Πρόσκληση σε τριήμερο σεμινάριο 21-23 Οκτωβρίου 2022 με τίτλο: «Δήμος Σουλίου - Θεσπρωτίας, Περιβαλλοντικές Διαδρομές, ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά».

 


ΘΕΜΑ: Πρόσκληση σε τριήμερο σεμινάριο 21-23 Οκτωβρίου 2022 με τίτλο:
«Δήμος Σουλίου - Θεσπρωτίας, Περιβαλλοντικές Διαδρομές, ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά».
 
 Το Κ.Ε.ΠΕ.Α. Φιλιατών-Θεσπρωτίας προγραμματίζει με την έναρξη του νέου σχολικού έτους την υλοποίηση 3ήμερου σεμιναρίου. Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς.
Πρώτος στόχος η προβολή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και συγκεκριμένα του πλούτου φυσικής ομορφιάς, του Δήμου Σουλίου. Αξιόλογοι εισηγητές και γνώστες της περιοχής ανιδιοτελώς θα συνδράμουν για την επιτυχή διεξαγωγή της εκδήλωσης. Αρμόδιοι ειδικοί περιβαντολλόγοι, βιολόγοι, δασολόγοι, κ.α θα στηρίξουν επιστημονικά το λεπτό ζήτημα αειφορίας και ανάπτυξης.
 Δεύτερος στόχος και με άμεσα αποτελέσματα η προβολή περιοχών με ιδιαίτερα φυσικά στοιχεία, με ζητούμενο αποτέλεσμα την επίτευξη – προγραμματισμό εκπαιδευτικών – περιβαλλοντικών επισκέψεων, σχολικών εκδρομών στα μέρη μας.
 Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, και κάθε ενδιαφερόμενο την πρώτη ημέρα (στις εισηγήσεις στο πολιτιστικό κέντρο Καρκαμίσι στην Παραμυθιά) ενώ οι δύο ακόλουθες ημέρες απευθύνονται αποκλειστικά για εκπαιδευτικούς.
 Ο αριθμός συμμετεχόντων για την πρώτη ημέρα δίχως κανένα περιορισμό, τις επόμενες δύο για τις μετακινήσεις στα πεδία 50 και οι διαμένοντες για διανυκτέρευση 30.
 Το Κ.Ε.ΠΕ.Α Φιλιατών – Θεσπρωτίας κατόπιν συνεννοήσεων, θα υλοποιήσει την συγκεκριμένη εκδήλωση με χορηγίες από τοπικούς φορείς – αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Σουλίου θα καλύψει τα έξοδα για τις μετακινήσεις στα πεδία δράσεων Σάββατο και Κυριακή, το πολιτιστικό κέντρο, και την διαμονή 30 συμμετεχόντων εκτός Π.Ε Θεσπρωτίας.
 Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου θα καλύψει το κόστος διατροφής ( 2 γεύματα ) .
Προθεσμία υποβολής αίτησης είναι η Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022.
 
Ο Υπεύθυνος του Κ.Ε.ΠΕ.Α Φιλιατών – Θεσπρωτίας
Νικολάου Μάρκος
 

Ενημέρωση διεξαγωγής Ημερίδας στις 12/10/2022 στην Χιμάρα.

 

Ενημέρωση διεξαγωγής Ημερίδας στις 12/10/2022 στην Χιμάρα.
 
ΘΕΜΑ: Παραδοσιακοί οικισμοί: ανθρωπογενές περιβάλλον αρμονικά συμβατό με το φυσικό περιβάλλον με ιστορικούς και κοινωνικούς δείκτες και αποδεδειγμένα παραδείγματα αειφόρου ανάπτυξης.
 
Το ΚΕ.Π.Ε.Α Φιλιατών-Θεσπρωτίας, η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία, το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης Αργυροκάστρου – Αλβανίας, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου και το 9Χρονο Ελληνικό Σχολείο Χιμάρας προτίθενται να
πραγματοποιήσουν ημερίδα στις 12/10/2022 ημέρα Τετάρτη με τίτλο: Παραδοσιακοί οικισμοί: ανθρωπογενές περιβάλλον αρμονικά συμβατό με το φυσικό περιβάλλον με ιστορικούς και κοινωνικούς δείκτες και αποδεδειγμένα παραδείγματα αειφόρου ανάπτυξης. 
 
Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο της Πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ)-Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» του Ε. Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και δια βίου Μάθηση», Άξονας προτεραιότητας 6 και θα υλοποιηθεί σε χώρο κοινωνικών εκδηλώσεων του Ξενοδοχείου PRINOS, στο κέντρο της πόλης, της Χιμάρας. Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί 16:30 με 19:30. Θα προηγηθεί τις τελευταίες ώρες 11 με 13:30, για τους μαθητές των μεγάλων τάξεων 6ης έως και 9ης παρουσίαση του περιβαλλοντικού μας προγράμματος: Παραδοσιακοί οικισμοί, πετρογέφυρα, νερόμυλοι… 
 
Στόχος της ημερίδας η ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας κτισμάτων και οικισμών που έχουν παραδοσιακά στοιχεία, η μεταφορά γνώσεων από εξειδικευμένους επιστήμονες σε εκπαιδευτικούς και πολίτες της περιοχής.
Ο θεματικός άξονας προσιτός και εύκολος στο αρχικό τμήμα (ιστορική αναδρομή ή παραδείγματα παραδοσιακών κτισμάτων) αλλά στην συνέχεια των εισηγήσεων και δυσκολότερα επίπεδα ( αειφορεία και τουριστική ανάπτυξη).